Health Corner in Siem Reap (Cambodja)

Eind juli vertrok Leonoor van Dijk naar Siem Reap in Cambodja. Een half jaar terug vroeg ze aan de Stichting Minimax ondersteuning van haar onderwijsproject daar.
Leonoor is 25 jaar en heeft twee bachelors afgerond en is onderwijzeres en pedagoog. Na 6 maanden stage voor haar studie in Suriname is zij geprikkeld geraakt door het leven in een ontwikkelingsland. Het gaf haar een geweldige boost om mensen te helpen.

In Siem Reap gaat zij in de zomermaanden de plaatselijke onderwijskrachten helpen om gangbare en beproefde leermethodes in te passen aan de regionale omstandigheden en de beleving van de Cambodjaanse kinderen. Zo zijn huizen veelal op palen gebouwd, gaat vervoer over water en is goede hygiëne een voortdurend leerdoel.

Naast het overdragen en inzetten van haar pedagogische kennis en vaardigheden heeft Leonoor als doel om bij één school, als een soort voorbeeld of pilot, een Health Corner in te richten om de kinderen te lerenomgaan met hygienen en gezondheid. Hiervoor zijn materialen nodig die op de lokale markt aangeschaft worden zoals bouwmaterialen, en sport-, spel en creatieve materialen en hulpmiddelen zoals tandenborstels

Leonoor gebruikt haar vakantie, neemt daarnaast onbetaald verlof en betaalt grotendeels haar eigen kosten. Stichting Minimax staat garant voor de projectkosten zodat zij vol vertrouwen haar werk hier kan voorbereiden en in Siem Reap uit kan voeren.

Missie geslaagd

Afgelopen weekend ben ik  thuis gekomen in ons nogal mistige, koude, maar toch ook altijd fijne , welvertrouwde kikkerlandje.
De tijd van terugkijken is aangebroken. Het zit er écht op, al is het nog moeilijk te beseffen! Gelukkig geven de vele foto’s die ik gemaakt hebt een meer dan geweldige herinnering aan 3 maanden vrijwilligerswerk in Cambodja.

De laatste weken heb ik de Cambodjanen, maar ook mezelf, nog even flink aan het werk gezet. De ruimte is geschilderd, er is een ‘douche’ gebouwd en het lesprogramma is afgedrukt en ingebonden.

De kinderen genoten ontzettend van de ruimte en de lessen, en ook kinderen die geen lessen volgende stonden in groten getale rondom de ruimt om toe te kijken wat er allemaal gebeurde. De lessen begonnen steeds meer vorm te krijgen doordat ik een vast stramien had gemaakt waarin het voor de kinderen duidelijk was wat er per les precies ging gebeuren.

Inmiddels heb ik het project achter me gelaten en hoop ik natuurlijk dat het voorgezet gaat worden zoals ik dat in gedachte heb. In de tijd dat ik les heb gegeven heb ik ook Sahang, een training teacher van de school ‘opgeleid’ en begeleid, zodat zij nu voor een klein salaris de lessen kan geven in de health corner.

Wie weet keer ik nog eens terug om het plan verder uit te breiden, Sahang te helpen en wat nieuwe lessen te schrijven…

Omdat bijna iedereen vrijwillig mee geholpen aan de bouw en de afwerking ervan heb ik als dank de hele groep mijn laatste avond mee uit eten genomen. Dit was werkelijk een spektakel.  Een warmer afscheid had ik niet kunnen wensen.

Ik kijk in met een grote glimlach terug op 3 hele mooie maanden, niet alleen omdat ik iets moois heb neer gezet, maar ook omdat ik mezelf weer verder heb ontwikkeld.

Alle vrienden en familie die mij hebben gesteund zowel met hun lieve berichten maar vooral ook met hun fantastische gulle donaties wil ik heel hartelijk danken. Met jullie steun hebben jullie in Siem Reap een groot aantal kinderen geholpen om zich verder te ontwikkelen tot mensen die straks op eigen benen kunnen staan en voor voor zich zelf kunnen zorgen.

Veel liefs en nogmaals dank allen.
Leonoor